20 mei 2022

Meesters Rutger en Mark maken podcast

Meesters Rutger en Mark maken podcast:

“Wij willen meer mannen voor de klas”

Rutger Sibma en Mark Lankamp van basisschool De Huve in Almelo pleiten voor meer mannen voor de klas. Ze zijn daarom de De Meesterlijke Podcast begonnen met als doel om mannen met meester aspiraties over de streep te trekken.

“De podcast is met een knipoog en humor”, zegt basisschooldirecteur Sibma tegen Hart van Nederland. Maar met een serieuze boodschap. “We vinden het voor kinderen heel goed als er meer balans is in het onderwijs”, legt hij uit. De man-vrouwverhouding in het onderwijs is al langere tijd scheef: slechts 13 procent van de leraren in het basisonderwijs is man.

 

Volgens pedagogen moet er bovendien meer aandacht komen voor het verschil in de manier waarop meisjes en jongens leren. Gedragsdeskundige Lauk Woltring stelt dat het huidige onderwijs namelijk beter bij meisjes past. “Jongens willen meer beweging en actie. Zij leren door te proberen”, legt hij uit.

Mannelijk rolmodel voor jongens

Het is volgens de expert daarnaast belangrijk dat jongens een mannelijk rolmodel hebben op school, iets wat Sibma en Lankamp onderschrijven. “Als een kind valt en een klein schrammetje heeft op de knie, geeft de juf meteen een pleister. Wij zeggen dan: joh, is de tegel niet kapot?”, lacht de basisschooldirecteur.

De beeldvorming van meesters moet én kan anders, menen de twee. Ze hopen dat door hun podcast meer mannen besluiten om zich aan te melden voor de pabo.  De komende jaren gaan leraren er financieel 10 procent op vooruit”, probeert Sibma twijfelaars tot slot over te halen. “En geloof ons maar, het is gewoon een machtig mooie baan!”

 

Hart van Nederland https://www.hartvannederland.nl/