28 november 2019

De Huve verliest een directeur die van aanpakken weet

De Huve verliest directeur die van aanpakken weet

Fenny de Lange blijft vernieuwen, ook aan einde carrière

Als Fenny de Lange (65) deze week de deur van de basisschool De Huve achter zich dichttrekt stopt er niet zomaar een directeur. De Almelose is een onderwijsvernieuwer die nooit gas terugnam. Ook niet in de herfst van haar carrière.
Fenny de Lange werd met een oude Volkswagenbus naar school gebracht. Foto reinier van willigen

FENNY DE LANGE WERD MET EEN OUDE VOLKSWAGENBUS NAAR SCHOOL GEBRACHT. FOTO REINIER VAN WILLIGEN

Wie het domein van Fenny de Lange binnenstapt merkt aan niets dat haar pensioen nadert. Het werk gaat door. Dus ook een kleine crisis in de kiem smoren. “Er is een leerling naar buiten. Hij wil er op zijn fiets vandoor”, aldus een bezorgde lerares in de deuropening. Fenny de Lange bedenkt zich geen moment. “Dit moet ik even oplossen”, zegt ze en beent weg. Enkele minuten later is de 65-jarige directeur terug. Een bedeesd knulletje sjokt achter haar aan. “Kom maar lekker hier zitten. Eet wat, drink wat. Dat komt het straks allemaal in orde”, zegt ze.

Noodsituatie

Fenny de Lange weet van aanpakken. Dat kwam haar begin september ook van pas in een noodsituatie. Bij een onschuldige stoeipartij tussen twee kinderen kreeg een scholier per ongeluk een klap tegen zijn slaap, waardoor een bloeding ontstond. Door tijdig ingrijpen van de schoolleiding kwam de jongen op tijd in het ziekenhuis waar artsen zijn leven redden. De Lange was kordaat, maar het ongeval ging haar niet in de koude kleren zitten. Ze krijgt er weer een brok van in haar keel en zegt: “Dat was verschrikkelijk. We mogen van geluk spreken dat het goed is afgelopen. Het gaat goed met hem, hij kan gelukkig weer naar school.”

Veertien jaar zwaait ze de scepter over de basisschool De Huve in de Windmolenbroek. De directeur heeft voor haar komst in 2005 al een flinke onderwijscarrière achter de rug als locatieleider en leerkracht op de Julianaschool in Denekamp. De Lange begon haar loopbaan op de vroegere Almelose kleuterschool Hummeloord. Als ‘klosser’, zoals juffen van de Kleuter Leidster Opleiding School (KLOS) in de volksmond heetten. Heel wat anders dan haar huidige taak als schoolhoofd. Zeker toen ze drie jaar voor haar pensioen besloot het roer van de school om te gooien. De koers luidt nu: Onderwijs voor een Nieuwe Tijd, kortweg O4NT. De Lange:”Bekenden spreken mij er wel eens op aan. ‘Waarom niet gewoon je tijd uitzingen tot je pensioen en de veranderingen aan een opvolger overlaten?’ Maar zo steek ik niet in elkaar. Ik ben altijd voor onderwijsvernieuwing geweest. Dan maakt het toch niet uit of je nog twintig jaar moet of één dag?”

Middelbare school

O4NT heeft wel wat weg van de middelbare school. De scholieren van De Huve zitten ook niet de hele dag in één lokaal. De leerlingen in de klassen beginnen wel elke dag samen met hun groepsleerkracht. Na de dagopening volgen de lessen. “Voor elk vak is er een specialist en een apart lokaal”, zegt ze. “Elke leerkracht heeft zich één vak in het bijzonder eigengemaakt. Zo weet de één meer van rekenen en is de ander een specialist op het gebied van taal of wereldoriëntatie.”

Leerlingen uit de groepen 3 tot en met 8 zien elke dag meerdere gezichten en wat ze moeten doen houden ze bij op iPads. “Kinderen zijn gemotiveerd. Het helpt dat ze niet langer een groot deel van de dag moeten luisteren naar één persoon. Dat ze moeten wisselen van lokaal, dat houdt ze fris.”

Een bijkomend voordeel is dat de school door de werkwijze minder snel last heeft van het lerarentekort. “Omdat je makkelijker kunt schuiven. Dat iemand gespecialiseerd is in handvaardigheid, dat wil natuurlijk niet zeggen dat die geen taal of rekenen kan geven.”

Fenny de Lange laat het systeem en de school met een gerust hart achter voor haar opvolger Rutger Sibma. De komende maand wil ze vooral afstand nemen. Zich met hobby’s bezighouden, met haar man, met haar kinderen en met haar kleinkinderen. “Ik denk niet dat ik een zwart gat val.”